Μηχανικοί Ανελκυστήρες

Οι πρώτοι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν ήταν μηχανικοί. Σήμερα με την πάροδο πολλών ετών κατασκευάζονται – τοποθετούνται μηχανικοί ανελκυστήρες χρησιμοποιώντας τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα.

Οι μηχανικοί ανελκυστήρες στη σύγχρονη εκδοχή τους, είναι αυτοί που μεταφέρουν τον περισσότερο κόσμο σε όλο τον πλανήτη στους ουρανοξύστες και στα ψηλά κτίρια. Όσο πιο ψηλό είναι το κτίριο τόσο αυξάνεται η ταχύτητα του ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στα χαμηλά κτίρια ( 3 μέχρι 5 ορόφων ) οι ταχύτητες ξεκινούν από 0,63m/sec έως 1,0 m/sec και στα πιο ψηλά κτίρια από 1,0 m/sec μέχρι 3,5m/sec Οι μηχανικοί ανελκυστήρες αποτελούνται μεταξύ άλλων από τη μηχανή, το σασί του θαλάμου, το θάλαμο, το πλαίσιο αντίβαρου, τους οδηγούς, τα συρματόσχοινα και τον ρυθμιστή ταχύτητας.

Οι μηχανικοί κινητήρες που υπάρχουν είναι:

1. με μία ή δύο ταχύτητες και μειωτήρα,

2. χωρίς μειωτήρα (Gearless)

 

Αποτελεσματικότητα

Σε συνδυασμό με σύστημα VVVF (Inverter) πετυχαίνουμε:

• Αυτόματη και συνεχής ρύθμιση επιτάχυνσης και επιβράδυνσης μέσω ηλεκτρονικής διάταξης με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε ομαλό ξεκίνημα και σταμάτημα.

• Άριστη και ήπια πέδηση ευχάριστα αποδεκτή στους επιβαίνοντες και στρωτή ταχύτητα διαδρομής ανόδου – καθόδου.

• Καταργεί την μηχανική πέδηση δηλαδή, το φρενάρισμα με την τριβή των σιαγώνων στα φρένα της μηχανής, διότι η κύρια φάση πέδησης γίνεται με εσωτερικά επιρρεύματα και μαγνητικά πεδία στον ηλεκτροκινητήρα.

• Προσφέρει αυξημένη θερμική προστασία του ηλεκτροκινητήρα έναντι υπερθέρμανσης, λόγω μειώσεως της τριβής των φερμουίτ των οποίων αυξάνει σημαντικά την διάρκεια.

• Εξασφαλίζει μια αποτελεσματική πέδηση χωρίς υπερδιαδρομές και διαφορές στην ισοστάθμιση των ορόφων, μειώνοντας στο ελάχιστο τον κίνδυνο εγκλωβισμού και τον κραδασμό των συρματόσχοινων.

• Μειώνει σημαντικά μέχρι και 40% την κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας και το μηνιαίο κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών αναλώσιμων και αυξάνοντας την διάρκεια ζωής των συρματόσχοινων, των φρένων και του ζεύγους κορώνας – κοχλίας του βαρούλκο.